juli 5, 2017

Polen

No Product Was Found.

Touristische informatie over Polen

Een zeer veelzijdig vakantieland!

De rijkdom van de natuur – in vele regio’s – maakt actieve recreatie gedurende het hele jaar mogelijk. Het klimaat is ook gunstig voor recreatie en ontspanning het hele jaar door!
De barnstenen Oostzeekust en Mazurië, het land van de Duizend meren, oude bossen, rivieren en hoogvlaktes zijn een ideale basis voor wandelaars, waterliefhebbers, fietsers en ruiters. Ook wie op zoek is naar avontuur zal die hier vinden maar ook degene die rust en ontspanning zoekt.

Cultuur

Op de Unesco-lijst van Wereld Cultuur Erfgoed zijn 19 Poolse monumenten in 13 verschillende categorieën ingeschreven zoals:
– de historische centra van Kraków, Warszawa, Torun en Zamosc
– de zoutmijn in Wieliczka die al 700 jaar in werking is
– een religieus sanctuarium en een bedevaartsoord
– het Duitse nazi concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau
– de 2 vredeskerken in Jawor en Swidnica
– de 6 houten kerken in zuid Kleinpolen
– het Pools-Duits Muzakowski landschapspark in Leknica
– de modernistische staalbetonnen Hal van de Eeuw (Volkshal) in Wroclaw
– het Bialowieski Nationaal Park

 

Bezienswaardigheden/Plaatsen in Polen

Pinczów

In het hart van de regio Ponidzie ligt Pinczow, een klein stadje gelegen aan de oever van de rivier Nada. Deze plaats is gegrond door Kardinaal Zygmunt Olesnicki en was het centrum van de Poolse Reformatie en de woonplaats van de arianisten(ook wel Poolse broeders genoemd). In 1551 stichtte een groep Poolse broeders hier een academie, die al snel leerlingen kreeg uit Bohemen, Duitsland en Frankrijk. Hier vond ook de eerste en mooiste Bijbelvertaling plaats naar de Poolse taal. Zeker de moeite waard om te bezoeken zijn: het Paulijnenklooster, de kerk en het klooster van de Franciscanen, de Renaissancistische synagoge, het Paleis van Wielopolscy. De rivier “Nida” leent zich bijzonder voor afvaarten per kajak en Kano.

Sandomierz

Sandomierz is een middeleeuwse stad, gelegen op zeven heuvels en behoort tot de oudste en mooiste Poolse steden. Hier zijn zeker 120 architecturale monumenten bewaard gebleven. Het meest waardevol zijn: Unieke complex van de Oude Stad met middenin het Stadshuis in de stijl van de Renaissance en de Romaanse Jacobuskerk. Andere bezienswaardigheden zijn: Koninklijk Kasteel, de Opatowska Poort, de Gotische Kathedraal, het Huis van Jan Dlugosz, onder de stad bevinden zich koopmanskelders die met elkaar verbonden zijn en waar een Toeristische Route van 470 meter doorheen leidt. In de zomer vinden er o.a. riddertoernooien, historische dans en Levend schaken plaats.
Warschau

Het Pools verkeersbureau gebruikt de slagzin “Word Verliefd op Warschau”. Deze zin is zeker optimistisch maar niet zonder reden. Sinds 1989 toen het land het communistischjuk van zich heeft afgeworpen is er veel veranderd. De oude bombastische gebouwen staan er nog, maar zijn veranderd in cultureel erfgoed en hebben een opknapbeurt gekregen. De “oude stad” (Stare Miasto in het Pools) is niet zo oud als men wil laten blijken, maar na de Tweede Wereldoorlog wel heel goed nieuw opgebouwd. Mooie, smalle straatjes met kinderkopjes, sfeervolle pleinen en kleurrijke muren. In deze wijk zijn gezellige restaurantjes en kleine winkeltjes te vinden. De stad is een aaneenschakeling van nieuw en oud en juist die combinatie maakt dat de Pools hoofdstad steeds geliefder wordt. Een palmboom midden op een drukke rotonde? Het Paleis van Cultuur dat verdacht veel lijkt op het New Yorkse Empire State Building? Het is toch echt Polen waar je rondloopt. Waar in de oude stad nog veel traditionele souvenirwinkels te vinden zijn, kan de moderne shopper aan de Aleje Jerozolimskie zijn of haar hart ophalen. Het kost wellicht wat moeite, maar het is mogelijk: verliefd worden op Warschau.

Krakau – Kraków

Kraków, de parel op de kroon. Deze stad ligt op de oever van de rivier Wisla, de koningin van de Poolse rivieren. Deze stad trekt toeristen van over de hele wereld. De binnenstad is in 1978 ingeschreven op de Wereldlijst van Culturele Erfgoed van Unesco. Talloze monumenten zijn hier te bezoeken zoals: het grote Marktplein, de Koninklijke weg, het gotische Barbakan, het Koninklijk Kasteel, de wijk Kazimierz en nog veel meer. Dit alles is in één dag niet te bezoeken laat staan om de emoties te ervaren die deze stad bij u kan oproepen.
Ook voor de Gastronomie kunt u hier prima terecht. Daarbij is Krakau tegenwoordig via diverse “goedkope prijsaanbieders” per vliegtuig prima voor een lang weekend bereikbaar. Op redelijke afstand kunt u dan eventueel ook nog de zoutmijn van Wieliczka, het vroegere concentratiekamp Auschwitz, het Tatragebergte en de hoofdstad van de Tatra “Zakopane” bezoeken.
In de winter is Krakau op z’n mooist. Wat denkt u van sneeuw op de daken van de huizen en de ijsspegels aan de ornamenten van de Mariacki Kerk en de koningsburcht Wawel.
Koning Zygmunt III koos in 1598 Warschau als de hoofdstad van Polen maar Krakau is en blijft onbetwitst de culturele hoofdstad van het land. Jaarlijks zijn er een 150.000 studenten die ervoor zorgen dat de stad nooit in een winterslaap raakt.
Ook zijn in de winter alle attracties en monumenten open echter zonder de gigantische hoeveelheden toeristen die in de zomer deze stad bezoeken.
Vroeger kwamen de polen, Duitsers, Oostenrijkers, Zweden, Italianen, Joden en Nederlanders naar Krakau omdat het één van de Centraal Europese knooppunten was waar adel, kooplieden en geestelijken elkaar tegenkwamen.
Het centrum waar dit alles gebeurde was en is de Rynek Glówny, de markt. Deze Rynek is 200 bij 200 meter groot en is het grootste middeleeuwse marktplein van Europa. Midden in dit plein staat de historische lakenhal waar kooplieden specerijen, textiel, zijde, zout en leer verkochten. Deze bedrijvigheid is heden ten dage nog steeds aanwezig maar nu zijn de bovengenoemde produkten vervangen door T-shirts en andere souvenirs. Ook hier is van 25 november tot 26 december de grote kerstmarkt en vieren hier jaarlijks circa 200.000 mensen Oud en Nieuw.
Voor de kou kunt u in een van de cafés een grzane wino bestellen oftewel de Poolse versie van de glühwein.
Tijdens uw bezoek kunt u iedere zondagmorgen uw slag slaan op de vlooienmarkt bij de markthal. Bent u op tijd dan kunt u nog uw slag slaan uit spullen zoals Christusbeelden, huisraad en autoonderdelen. Voor degene die meer van nieuw houdt, kunt u terecht in één van de splinternieuwe shoppingsmalls waarbij Hoog Catharijne karig afsteekt.
Voor de inwendige en die niet op een paar euro hoeft te letten is het Restaurant Wierzynek een echte aanrader. Bekende mensen zoals de Spaanse Koning Juan Carlos, Japanse Keizer Akihito, Lech Wales, Steven Spielberg, Robert De Niro en Kate Moss ging u al voor. Maar heeft u geen geld meer over is het altijd mogelijk om voor de andere dagen aan te schuiven bij de Melkbar Pod Temida. Hier serveert men ook vandaag nog de authentieke Poolse winterkost. Een 3-gangen maaltijd kost u dan slechts € 3,00 per persoon.
Het weekend of vakantieweek moet u afsluiten door bij de slijter een fles Krakówska Wodka te kopen, bij de lokale chocoladeproducent Wawel een doosje cacao. Bij thuiskomst doet u in de resterende fles (circa 750ml) wodka, een kopje cacaopoeder, goed schudden en 2 weken in het donker laten staan. Dan warmt u wat honing op en deze erdoor mixen en kunt u nog genieten en denken aan de winterse dagen in Krakau.

Warszawa

Warszawa is een unieke stad, gelegen in het centrum van Europa op het kruispunt van handelsroutes van West naar Oost en van Noord naar Zuid. De geschiedenis en de sfeer van deze stad zullen u boeien door de combinatie van invloeden uit West- en Oost-Europa.
Het is een stad vol contrasten: historische monumenten vindt men er naast de hedendaagse architectuur. De paleizen, gebouwen en andere complexen zijn na de Tweede Wereldoorlog volledig hersteld volgens de oude plannen. Het is echt een plaats welke u bezocht moet hebben en wie iets langer in Warszawa verblijft, ontdekt steeds meer mogelijkheden.

Mazurië

Mazurië ook wel genoemd “Groen landschap met duizend meren” ligt in het noord-oosten van Polen. Het centrum van Mazurië is Gizycko wat omringt is door meer dan honderd meren. Van hieruit vertrekken er talloze rivieren naar bijvoorbeeld Wegorzewo, Mikolajki ne Ruciane Nida. Dit gebied is ideaal voor de actieve toerist want de mogelijkheden zijn onbeperkt zoals zeilen, roeien, kanoën, paardrijden, fietsen, vissen en wandelen. In de winter kunt u hier prima langlaufen.

Mazurië – paardrijden – polen

Driestad

In het noorden van Polen, aan de kust van de Oostzee, liggen de buursteden Gdynia, Gdansk en Sopot. Gdynia is een moderne haven, Gdansk is een historisch monument en Sopot is een elegante badstad. Jaarlijks bezoeken duizenden toeristen de Driestad. Deze regio is uitermate geschikt en ingesteld op de toeristen met een groot aantal overnachtingsplaatsen, Hotels, Restaurants, cafes, clubs, mooie zandstranden, goede infrastructuur voor de rust en ontspanning.

Een reis door Polen geeft een goede gelegenheid om niet alleen met prachtige historische monumenten kennis te maken, maar ook om van lokale gerechten te genieten die soms zelfs voor kenners een ontdekking kunnen zijn. Maar kunt u in Polen terecht voor o.a. de moderne Poolse kunst, schilderkunst, posterkunst, muziek, artistiek glas, weefsels en keramiek. Daarbij vraag ik me af of u de charme van zilveren en barmstenen kunt weerstaan.

Polen, een land, u moet er geweest zijn!