juli 5, 2017

Tsjechië

No Product Was Found.

Informatie over Tsjechië

Bij Tsjechië moet u denken aan een rijke geschiedenis in Midden-Europa. Maar ook stenen burchten en ruïnes op de rotsen, schitterende kastelen met artistieke tuinen, kerkmonumenten, volksarchitectuur en traditie, musea, galerieën, muziekevenementen, culturele festivals en feesten, de hoofdstad Praag, genezende rust van kuuroorden en ontspanning op het platteland. Maar ook actieve vakantie in de ongelooflijk variërende natuur, sport, gelegenheden om te shoppen, interessante culinaire ervaringen, de nationale keuken en het vermaarde Tsjechische bier. Dat is Tsjechië voor uw nieuwe reiservaringen.

Culinair

De Tsjechische keuken heeft veel vlees, deegwaren en aardappels. Dit in combinatie met een heerlijk biertje, want de Tsjechen hebben immers het ‘Pils’ uitgevonden.

Overzicht van objecten op de lijst van het Werelderfgoed Unesco

– De historische kernen van Praag, Cesky Krumlov en Telc

– De Bedevaartskerk St. Johannes van Nepomuk op het Zelená hora bij Zdar Sázavou

– Het areaal van Lednice – Valtice

– Het dorp Holasovice

– Het kasteel en kasteeltuinen in Kromeriz

– het kasteel in Litomysl

– De Triniteitzuil in Olomouc

– Villa Tugendhat in Brno

– De Joodse wijk en st. Prokopusbasiliek in Trebic

 

Kerstmis in Tsjechië

Ook Tsjechië heeft de traditie van de kerstmarkten. De traditionele kerstmarkt van de Tsjechen

vindt plaats op het Staromestské Námésti (de tsjechen zeggen Staronam), het schitterende plein in het hart van Praag. De verlichting is heel feestelijk, en het aansteken ervan is het begin van het kerstseizoen. Dit moment wordt jaarlijks op het plein door duizenden Tsjechen bijgewoond.

Zuid-Bohemen met het Lipnomeer!

Werelderfgoed, dorpen van de voormalige volgers van Johannes HUs (Hussieten) en de karpers (belangs voor de culinaire keuken van Tsjechië). Ten zuiden van de Moldau staat Tsjechië borg voor romantiek maar ook voor viaducten die voeren naar burchten op bergtoppen en kasteeltorens zo bont gekleurd als clowns.  Delen van de streek noemt men ook wel “Tsjechisch Canada”, andere “Boheems Siberië”.

En iedere plaats hebben ze een andere brouwerij met een eigen biersmaak.

Cesky Krumlov

 

De sfeer en vooral de unieke verscheidenheid aan historische monumente maakt van Cesky Krumlov een waarachtig juweel onder de steden van de Tsjechische Republiek. Hier bevindt zich het op één na uitgestrekste complex van burcht- en slotgebouwen in Tsjechië, dat in zijn rijke historie de taak van de residenties van de machtigste adellijke families in het land vervulde. In de staddelen Latrán en Staré mesto (de oude stad) staan groepen stenen burgerhuizen, die hun middeleeuwse en renaissancekarakter behouden hebben, en in hun onmiddellijke nabijheid zijn statige sacrale gebouwen verrezen. Dit gedeelte werd in 1992  genoteerd op de monumentenlijst van de UNESCO en is een van de meest bezochte locaties in Tsjechië.

Deze plaats bezat al vanaf de oertijd een zekere aantrekkingskracht en door het dal van de Vltava (Moldau) voerde in de bronstijd een handelsweg. Uit archieven is gebleken dat er in deze regio velen adellijke families hebben geleefd. Allereerst noemen we de heren van Krumlov, die de opvolgers waren van het Boheemse geslacht Vítkovec en hun wapenteken was een vijfbladige  roos. Deze roos is ook te vinden bij de familie Rozmberk  die Cesky Krumlov in het bezit kregen nadat de heer van Krumlov in 1302 waren uitgestorven.

De familie Rozmberk en de rode vijfbladige roos zijn waarschijnlijk de sterkste associatie die hoort bij het uitspreken van de naam Cesky Krumlov.

De familie Rozmberk zetelde hier het langste van alle adellijke families en wel van 1302-1602. De familieleden waren vertegenwoordigers van de hoogste aristocratische kringen – goede boeren, politici en ontwikkelde ons het latere culturele erfgoed. Ze gaven het slot een uniek renaissancistische aangezien en maakten er een prachtige adellijke residentie van. Vooral Petr Vok van Rozmberk (1535-1592) is een van de algemeen meest bekende figuren in de Tsjechische geschiedenis. Dit kwam door zijn brede belangstelling, kunstverzamelingen en culturele activiteiten. De schitterende uitstraling van Cesky Krumlov is vooral het werk van Vilém van Rozmberk.

 

De burcht en het slot van Cesky Krumlov is een van de meest waardevolle historische monumenten in Bohemen. De echte waarde is terug te vinden in niet alleen het object als geheel maar ook in alle afzonderlijke onderdelen en details. Bijzonder zijn de hier met fresco’s versierde facades, de beeldhouwwerken in de exterieurs, de feestelijke versiering van de representatieve zalen, de versierde balkenbalfonds en de houten ingelegde vloeren, het meubilair, groots opgezette kelders en de verschillende types gewelven, daken en gevels.

 

Ook bijzonder is de Berengracht (Medvedi prikop), die ooit een onderdeel was van de gotische burchtommuring. Tegenwoordig dient de vroegere burchtgracht als loopruimte voor de beren, die zo doen herinneren aan de oude traditie van de familie Rozmberk. De beren werden al vanaf de 16e eeuw gehouden onder de heerschappij van de laatste telgen van de familie Rozmberk.

Volgens de familiekronieken was dit geslacht verwant aan het oude Italiaanse geslacht Orsini. Orsa is in vertaling berin en juist met dit dierenmotief traden de laatste heersers in het openbaar met hun verwantschap met het geslacht Orsini.

 

Kasteel Rozmberk in Rozmberk nad Vlavou

Zeker de moeite waard is het bezoeken van het Kasteel van de Adellijke familie Rozmberk. De entree is € 10,00 voor een gezin met 2 kinderen.

Frymburk

Ook een leuke plaats aan het Lipnomeer is Frymburk uit 1198 met zijn vele restaurantjes, winkeltjes en een veerpont. Voor een dag als het weer wat minder is kunt u terecht bij het Aquapark van Wellness Hotel Frymburk.

 

 Lipnomeer “Lipenské jezero”

Het Lipnomeer, is een circa 40 km lang stuwmeer in de regio Zuid-Bohemen van Tsjechië. De reden voor de aanleg in 1951 waren de overstromingen van de Moldau en van onder andere de plaats Cesky Krumlov. Bijna 10 jaar later was de klus geklaard.

De dam ligt bij het dorpje Lipno nad Vltavou en het meer loopt tot Nova Pec. Deze regio ligt te midden van heuvels en bossen wat het voor toeristen erg aantrekkelijk maakt om te wandelen, fietsen, zwemmen, zeilen en surfen. Ook bijzonder leuk is het maken van een fietstocht rond het meer.

Het Lipnomeer is een van de meest toeristische gebieden van Tsjechië en wordt tegenwoordig ook steeds meer bezocht door toeristen uit Nederland, Duitsland, Oostenrijk en Denemarken.

 

Active Park Lipno

Door het lokale toeristenbureau worden o.a. de volgende mogelijkheden aangeboden.

– verhuur van bergfietsen, inline skates, waterfietsen en boten via “Rent Lipno”

– bezoeken van het klimpark

– avontuur in het Bikepark

– ontspanning in het zwembad of sauna van “Aquaworld Lipno”

– kinderopvang voor kinderen vanaf 3 jaar in “Playroom Lipno”

– rodelbaan Lipno nad Vltavou

– met de elektroboot naar Konijneneiland

 

 Wintersport op het Lipnomeer en omgeving!

Doordat in de winter vaak het meer is dichtgevroren kan er geschaatst worden maar ook heerlijk gelauflauft op de uitgezette loipes.

Het skigebied Lipno is een modern skigebied en ideaal geschikt voor gezinnen met kinderen, voor beginners en gevordenen en voor schoolreizen. Het skigebied omvat 7 pistes met een totale lengte van 8,3 km, stoeltjeslift voor 4 personen, pistes met kunstsneeuw en spelenderwijs leren skiën in het modernste trainingspark van Tsjechië.

Skigebied in het Boheemse Woud:

Wat denkt u op de wintersport van goedkope skipassen, betaalbare biertjes en ook nog super pistes. De toppen van het Boheemse Woud zijn ideaal voor families en beginners. Kortom: hier moet u zijn voor uw welverdiende wintersport vakantie.

Wanneer men de vergelijking maakt met de meeste Alpenlanden zal men merken dat de skihuur, skiles en materiaalhuur hier aanzienlijk lager ligt. En wat denkt u van de schoonheid rond het Lipno-meer in het Boheemse Woud. Natuurlijk zijn de bergen niet zo hoog maar voor de beginners en families een perfecte plaats.

De meeste Nederlanders boeken hun vakantie in het Landalpark aan het Lipno-meer en hier is het dan ook in de vakantieperiode een ware invasie. Echter op de piste geen grote drukte want de berg ‘Kramolin’ van 900 meter heeft mooie ronde toppen, brede pistes en geen onverwachte zwarte afdalingen of diepe ravijnen.  Deze berg met ruim 7 km aan pistes is een perfecte place to be.

Naast het skiën is het ook leuk om bijvoorbeeld het Unesco-stadje Cesky Krumlov (1/2 uurtje rijden) te bezoeken. Deze plaats biedt u een middeleeuws centrum met zijn mooie huizen, stadspaleizen, kloostercomplex en een kasteel op de top. Voor de lunche is zeker een ‘polévka die denni nabidky’ aan te raden. Dit is een heerlijke soep van de dag en voor slechts € 1,30.