Leuke fiets-& wandel routes in Zuid-Holland

Wandel- & fietsroutes in Zuid-holland

Wanneer u aan het genieten bent van een vakantie in eigen land kan een mooie wandeling natuurlijk niet ontbreken. Vandaar dat we graag een aantal bijzondere wandelroutes in de provincie Zuid-Holland uit willen lichten. Met de volgende prachtige wandel- & fietsroutes bent u gegarandeerd van een heerlijk dagje genieten op onze eigen Hollandse bodem.

Tiendwegroute – 8km – 2uur:

De Tiendwegroute heeft een afstand van 8 km en duurt circa 2 uur. Het startpunt is het Station van Hardinxveld-Giessendam, stationsstraat 2. U kunt hier parkeren of bij Museum De Koperen Knop.

Een tiendweg is een eeuwenoud onverhard pad achter de weilanden langs waar vroeger de boeren met hun hooiwagens en melkkarren reden. Tijdens deze route komt u een aantal leuke bezienswaardigheden tegen die zeker een bezoek waard zijn: De Zwarte wipwatermolen, De Aanleuntoren in Giessen-Oudekerk, Museum De Koperen Knop en vergeet niet te letten op de vele knotwilgen langs deze route. De knotwilg is niet alleen leuk om te zien in het veenweidelandschap maar heeft ook een praktische kant. Hierbij valt te denken aan de dunne twijgen te gebruiken voor bindmateriaal en om manden van te vlechten, de dikkere takken dienden als stelen of bonestaken en ook gebruikte men de knotwilg als brandhout en voor het vasthouden van de slappe veenbodem.

Avelingenroute – 9km – 2uur:

De Avelingenroute heeft een afstand van 9km en duurt circa 2 uur. Startpunt is op het Rembrandthof aan de Rembrandtstraat bij de Koningin Wilhelminalaan in Boven-Hardinxveld. Deze route voert u langs en door het Natuurgebied De Avelingen van circa 120 ha groot. Kenmerkend voor deze wandelroute zijn wederom de knotwilgen maar nu ook de rivier de Merwede met zijn vele scheepswerven, constructiehallen en andere industriën.

Voor de avontuurlijke wandelaars en fietsers heeft Staatsbosbeheer een Paalkampeerterrein ingericht met als enige voorziening een waterpomp. Laat u verrassen door de mooie landschappen langs de diverse Rivierdijken zoals De Groenedijk en het Kanaal van Steenenhoek.

 

Gorinchem Hoeksteen van de vestingdriehoek route – 4,5km – 2uur:

Deze route heeft een afstand van 4,5km en duurt circa 2 uur. Het startpunt is het VVV op de Grote Markt 1 in Gorinchem. Gorinchem staat bekend in de geschiedenisboeken dankzij de ontsnapping van Hugo de Groot per boekenkist uit het Slot Loevestein in Woudrichem. De tocht voert u door geheel Gorinchem met z’n fraaie koopmanshuizen en vestingwallen. Een bezoek aan deze stad is niet compleet zonder een bezoek te hebben gebracht aan  ‘Slot Loevestein’ en de vestingstad Woudrichem.

 

Geertruidenberg in Noord-Brabant route – 2,8km – 1,5uur:

Deze wandelroute in Geertruidenberg start bij het VVV op de Markt 46. In de middeleeuwen was deze stad een welvarende handelsstad. Later kreeg het de rol van grensvesting toebedeeld omdat er al sinds de 18e eeuw een getouwtrek was dus Holland en Brabant. De geschiedenis gaat ook terug in de tijd van de Tachtigjarige oorlog en in die tijd is er veel gevochten tussen de Spaanse en Staatse troepen. In de 16e en 17e eeuw is de stad gemoderniseerd en heeft ook een belangrijke plaats ingenomen in de strijd rond de afscheiding van de Zuidelijke Nederlanden. Diverse Bastions, het arsenaal, het cachot en de garnizoensbakkerij herinneren nog aan die militaire tijd.

 

Leerdam ‘Parels langs de Linge’ 11,5 km:

De route start en eindigt bij het Station in Leerdam.

Met ruim 108 km  is de Linge de langste Nederlandse rivier. Hij ontspringt in Doornenburg in de Betuwe om in de Merwede bij Gorinchem uit te monden. Het voorjaar is de mooiste tijd voor een wandeling langs de Linge omdat dan de boomgaarden langs deze route volop in bloei staan. De wandeling voert u langs de Glasstad van Nederland ‘Leerdam’ en een bezoek aan het Glasmuseum is zeker de moeite waard. Ook komt u Fort Asperen tegen met zijn middeleeuwse muren en waterpoort uit de 10e eeuw. Tenslotte is een bezoek aan Acquoy een must met zijn stompe toren welke 115 cm uit het lood staat. Het dorp heeft dan ook de bijnaam ‘Pisa aan de Linge’.

 

Leerdam – Glasstad met rijke historie – 2,5 km

Leerdam is vooral bekend als glasstad maar heeft ook een rijke historie. Leerdam ontstond in de 12e eeuw met behulp van de heren van van der Leede en kreeg later stadrechten onder graaf Willem VI van Holland. De route start aan het Dr. Reilinghplein 1 en duurt ongeveer 1 uur. Belangrijke objecten zijn o.a. het Hofje van Mevrouw van Aerden, Glasblazerij Leerdam, Gasterij Het oude Posthuys, Mooiglas & zo en het Snoepwinkeltje de Bolhoed.

 

Nieuwpoort – Vestingstad in zakformaat – 2,5 km

Een van de kleinste vestingstadjes van Nederland is Nieuwpoort. Verscholen aan de oever van de Lek, lijkt het wel of de tijd hier heeft stil gestaan.  Dit stadje heeft de tijd bijna ongeschonden doorstaan. Het startpunt is bij het Stadshuis en de wandeling duurt ongeveer 1 uur. Bezoek tijdens uw bezoek ook aan de overkant van de Lek de Zilverstad ‘Schoonhoven’.

 

Gorinchem – Wandelen in middeleeuwse sferen – 13 km

Tijdens deze wandeling bezoekt u drie provincies, 2 rivieren en 600 jaar geschiedenis. U bezoekt de historische vestingen van Gorinchem, Woudrichem en Slot Loevestein. De wandeling voert u langs eeuwenoude vestingwallen, gerestaureerde stadspoorten en waardevolle historische panden. De start van deze wandeling is Station-Gorinchem. U bezoekt de volgende  bezienswaardigheden: Gevangenpoort in Woudrichem, Slot Loevestein, Dalempoort in Gorinchem en De Ondervloed bij de Korenbrug in Gorinchem.

Ook zeer interessant is te weten dat de genoemde plaatsen een belangrijke schakel vormden in de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Deze waterlinie is aangelegd van 1815 – 1885 en moest het Westen van Nederland beschermen tegen de vijand. Dankzij dit unieke systeem was het mogelijk om het gebied binnen enkele dagen onder water te zetten.

 

Brakel – Langs Maas en Waal – 18 km

Deze wandeling is te omschrijven als pittig en zowel over verharde- maar ook veel onverharde paden. De kerk in Brakel is wellicht het oudste gebouw in dit dorp en is gebouwd rond 1100.

Echter het kasteel oogt veel ouder maar dit werd pas genoemd in de dertiende eeuw. Tijdens deze wandeling komt u naast Brakel ook nog slot Loevestein tegen wat rond 1360 in opdracht van Dirk Loef van Horne is gebouwd. Bekend geworden door de ontsnapping via de boekenkist van Hugo de Groot. De tocht voert u ook nog door de Waarden welke deel uit maken van de Stichting Behoud Waterlinie Bommelerwaard.

 

Dordrecht – Sfeer van weleer – 6 km

Het begin- en eindpunt van deze wandeling is het station van Dordrecht. Het is de oudste havenstad van Holland en vroeger voeren hier zeeschepen in de havens om hun lading te lossen. Dit is tegenwoordig anders maar ligt nu aan een van de drukste rivierverbindingen van Europa. De wandeling voert u door de binnenstad en het oude havengebied. Belangrijke monumenten welke zeker uw aandacht verdienen zijn de Grote Kerk, Simon van Gijn (Museum aan Huis), Groothoofdspoort en ‘t Hof.

 

Zuid-Holland – Fietsroutes (Markering via de ANWB-bordjes)

Fietsroutes | Vakantiehuizen in Europa

Lingeroute – 70 km:

De route start op het station aan de Spoorstraat in Leerdam.

Langs de rivier de Linge tussen Geldermalsen en Gorinchem liggen prachtige dijkdorpjes. De Linge is in dit gebied op z’n mooist en zeker met bijzondere bezienswaardigheden zoals:

– bezoeken van het Nationaal Glasmuseum in de Glasstad Leerdam

– Fort Asperen uit de 19e eeuw als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie

– Plaats Acquoy met zijn prachtige dijkhuisjes en scheve kerktoren en het graf van mevr. Pisa.

– Beesd, met z’n stompe toren en het zogenaamde ‘Hoog Huis’

Tijdens deze fietsroute komt u ook langs het Landgoed Mariënwaerdt met z’n prachtige lanen, landerijen en een eeuwenoud bos. Ook kunt u heerlijk overnachten in B&B De Neust.

 

Giessen-Merwederoute – 49 km:

Start van deze route is Hardinxveld-Giessendam. De route gaat langs de rivieren de Giessen en de Merwede. Bezoek zeker het Museum De Koperen Knop, let op de Betuwespoorlijn, de stad Gorinchem met z’n Dalempoort en in Woudrichem Slot Loevestein.

 

Brabantse dijk- en duinen-route – 41 km:

Start van deze schitterende route is op de parkeerplaats aan de Vestingstraat in Heusden. De route voert u door echte brabantse plaatsen zoals Heusden, Drunen, Vlijmen maar ook door het Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen. Vergeet zeker niet om de vestingstad Heusden goed te bekijken maar ook de Inundatiesluis van Hedikhuizen, de Haarsteegse Wiel en Giersbergen.

 

Alblasserwaardroute – 33 km:

Vanaf het picknickterrein Oud-Alblas aan de Elzenweg kunt u hier vertrekken voor een fietsroute van circa 33 km. Men mag van een waard spreken als een gebied aan alle kanten is omgeven door water. Deze route voert u langs de plaatsen Bleskensgraaf, De Donk, Oud-Alblas maar ook langs Kinderdijk met z’n 19 molens. Ook bijzonder is dat u langs het enige bos in de Alblasserwaard fietst namelijk het ‘Alblasserbos’.

 

Amerroute – 30 km:

In de dorpsstraat van Drimmelen start deze indrukwekkende polderroute en brengt u over voormalige sluizen, door veenpolders en dijkdorpen en langs vaarten en sluizen. U komt door

de plaatsen Drimmelen, Terheijden en Lage Zwaluwe.

 

Land van Altena – route – 50 km:

Aan het einde van de Hoogstraat in Woudrichem start deze route in het Brabantse land. Tijdens route van 50km komt u vervolgens langs Het visserijmuseum in Woudrichem, Slot Loevestein, Kerkje van Rijswijk, De Kornse Dijkin Dussen, Kasteel Dussen en via het Steurgat naar Werkendam.

 

Molenroute – 43 km:

Deze route start in Nieuw-lekkerland en is zoals de routenaam al zegt : een fietsroute langs o.a. de Molens van Kinderdijk welke sinds 1997 staan op de werelderfgoedlijst van de Unesco. Daarnaast bezoekt u ook nog de volgende plaatsen: Nieuw-lekkerland, Streefkerk, Groot-Ammers, Molenaarsgraaf, Bleskensgraaf, Oud-Alblas en Alblasserdam. Voor meer informatie klikt u hier.

 

Beijerlandroute – 39 km:

In Oud-Beijerland start bij de haven deze route. Beijerland is ontstaan in de zestiende eeuw doordat Sabina van Beijeren, vrouw van de Graaf van Egmond, begroeide zandplaten in de Maasdelta liet bedijken. En zo ontstonden de de polders. Op deze zeekleibodem groeien gewassen als aardappels en suikerbieten prima. Bezoek tijdens deze tocht de volgende plaatsen: Klein Profijt in Oud-Beijerland, Archeologisch Museum Hoeksche Waard in Oud-Beijerland, Molen Landzigt, het eiland Tiengemeten en het natuurgebied Korendijkse Slikken.

 

Biesboschroute – 48 km:

De route start bij het Dordrecht Biesboschcentrum aan de Baanhoekweg 53 te Dordrecht. Het Nationaal Park De Biesbosch heeft een oppervlakte van circa 9100ha en behoort door zijn veelzijdigheid tot één van de top attracties van de Nederlandse natuurgebieden. De route voert u naast het bezoek aan het Biesboschcentrum Dordrecht ook nog langs het Biesbosch Museum in Werkendam. Ook komt u tijdens de fietstocht nog door de Polder ‘Maltha’ (recent teruggegeven aan de natuur) en de Spieringpolder. De kinderen kunnen heerlijk hutten bouwen en klimmen in bomen in het Speelbos ‘De Elzen’.

 

Hoekse Waard – Kikkers op de Klei – 43 km:

Vanaf het NS-station van Dordrecht start deze route en is in een van de twintig nationale landschappen ‘De Hoekse Waard’. De route voert u via Dordrecht naar Puttershoek waar jaarlijks iedere zomer de nationale kampioenschappen sprietlopen worden gehouden. Deze  plaats staat vooral bekend om zijn boomgaarden met appels, peren, kersen en pruimen. Ook komt u met deze route nog in de plaats ‘Mijnsheerenland’ met als hoogtepunt de buitenplaats ‘Hof van Moerkerken’.

Op de terugreis moet u in Dordrecht zeker niet vergeten een bezoek te brengen aan Distilleerderij Rutte. Met het fruit uit deze regio werkt sinds 1830 deze distilleerderij al mee. Een afspraak voor een proeverij wil ik u zeker aanbevelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *